В 2006 році Національний банк ввів купюру номіналом 500 гривень. Одразу в пресі виникло багато запитань щодо присутності на ній масонських символів.

Дійсно, праці Григорія Сковороди, котрий зображений за лицьовій стороні банкноти, дуже шануються серед сучасних вільних мулярів. Вважається, що Григорій Сковорода був масоном, проте достовірних історичних фактів, котрі б вказували на це не існує. Про це, окрім ознайомлення із історичними фактами його життя, можна здебільшого здогадуватись із символізму його праць.
Одним із символів, котрий найбільше привернув увагу громадськості у сенсі його масонського походження є Всевидюще око, зображене на зворотньому боці банкноти. Національний банк України на офіційному сайті такми чином описав цей символ:
"Зліва від будівлі розміщено графічне зображення авторського малюнку Григорія Сковороди до його творів (“Піфагоровий трикутник” у який Г.Сковорода вкладав глибокий символіко-філософський зміст)."Даний символ можна знайти зокрема у праці Григорія Сковороди "БЕСЂДА 2-я, НАРЕЧЕННАЯ OBSERVATORIUM SPECULA (еврейски — Сіон)". Ось уривок із даного тексту, в якому автор пояснює значення даного символу:
Ермолай. Любезный мой Котишок, что значит сей шарик? Или вопрошу тебе еврейски: манна — что сіе?
Яков. Он слЂплен из смирны, из деревянныя волны и из туку. Пошол прямо в брюхо зміино. / 322 /
Ермолай. Говори, друг мой, поскоряе, не мучь мене. «ДоколЂ вземлеши душу нашу?»
Яков. Фу! Раз†не знаеш, кто был во чре†китовЂ?
Ермолай. Ах! Ты теперь пуще помрачил мене.
Яков. «ВЂровах, тЂм же возглаголах». Сей шарик есть \304\ присносущный центр пресвятыя вЂчности. В храмЂх божіих образуется так:

В центрЂ треуголника око.
1. Алфа — всякую тварь предваряет.
2. ?мега — послЂ всей твари остается.
3. Вита — есть раждающаяся и ищезающая средина, но по началу и концу вЂчная. Сія тройца есть единица А: Трисолнечное единство, недремлющее око...
А 

??
?? [Трисонячна едність і природа (грецьке)]. Прим. автора.

Ермолай. Не знаю, что-то Афанас[ій] все улыбается.
Афанасій. Треуголник твой, Якуша, пахнет Пифагором. Опасно, чтоб ты не накадил и духом платоновским, а мы ищем Христова духа.
Лонгин. И мнЂ кажется, будьто запахли платоновскія ідеи.
Яков. Пифагорствую или платонствую — нЂт нужды, только бы не идолопоклонствовал. И Павел и Аполлос суть ничто же с Авраамом: «Никто же благ...»Повний текст даного Трактату можна знайти тут:
http://litopys.org.ua/skovoroda/skov112.htm