И всеже, насколько я понял, ложа уникальна в своем сообществе , т. е. если брата приняли ( или не приняли) в данной ложе , не факт , что его примут в другой( или не примут), поправьте если я неправ.
Якщо брата приняли, то він є членом своєї Ложі. Він може відвідувати праці будь-якої Ложі. Як такі, що входять до ВЛУ, так і за кордоном (для цього брати тієї Ложі повинні упевнитися, щор він дійсно є масоном). Як правило відвідання праць Лож в інших країнах обумовлюється завчасно, тому проблем не виникає.
Масон також може перейти із Ложі в Ложу (наприклад, при переїзді в інше місто чи країну) або стати афільованим братом іншої Ложі (не виходячи із своєї). Рішення про афіляцію приймають брати Ложі. Випадків відмови я не знаю.
Как происходит, когда человек становится масоном без фартука ?
"Масон без фартуха" - це образний вираз. Він означає, що людина не ставши масоном (ритуально) сповідує принципи вільного мулярства в своєму житті. Так ми називаємо людей, які на нашу думку "були б" добрими масонами.
Але якщо брат є "з фартухом" (пройшов ритуал ініціації), то він залишається масоном. І "без фартуха" вже стати не може... Хоча може припинити звязок із Ложею. В дуже рідкісних випадках він може бути виведений із Ложі (або приспаний), але при цьому все рівно залишається масоном і не звільняється від взятих на себе зобов'язань.
Если я правильно понял, то при переходе в другую Ложу необходим обряд усыпления
Ні, обряда приспання як такого не існує. Рішення про приспання просто голосується. (Найчастіше тоді, коли брат втратив інтерес до вільного мулярства, або з якихось інших причин не відвідує праці в Ложі).