Ну так, є проблема.
Зрозуміти що таке масонство (в першому наближенні) можна тільки ставши масоном.
Мушу сказати, що і серед старих майстрів є різні думки про те, чим же воно є насправді.
Коли з Вами будуть спілкуватися, то захочуть зрозуміти Вашу мотивацію щодо вступу у вільне мулярство і те, на скільки Ви щирі в своїх відповідях. Це важливо.
Щодо профанського розуміння потрібності чи не потрібності його Вам. Ви вже маєте якесь далеке уявлення про нього з відкритих джерел. І вже щось собі уявляєте, щодо того - Ваше воно чи ні. А далі йде процес або зближення, або ж протилежний.
Бажання стати масоном може бути тільки Ваше. Агітувати Вас ніхто не буде - це, фактично, табу. Ніхто не може "затягувати" в масонство профана.
Готових формул, тестів, об'єктивних оцінок Вашої готовності до вільного мулярства, як можливо Ви б хотіли, немає.
Суцільний суб'єктивізм.

imhotep , так Вы полагаете надо уже пытатся вступить в братство, и возможно после, я пойму мое ли это , или нет ? Достоин ли Я ?
Чи потрібно Вам намагатися вступати в братство, це питання не до мене, а Вас до самого себе, швидше. Звичайно треба зважувати, думати, шукати. Іншого немає.......