Хочу залишити коментарі щодо прочитаного в цій темі....
Так склалося, що брати на питання "чи ти вільний муляр?" - відповідають, - "Мої брати, вільні муляри, визнають мене ним!"
Зверніть увагу, що основними силами що єднають і зв"язують братів є взаємовизнання і довіра. На першому місті відносини що за суттю, а не за формою. Мало визнавати себе вільним муляром, треба бути визнаним ним братами. Те ж саме і з Ложами. Зверніть також увагу, що це братське визнання не є вічним, таким що дається раз і назавжди. Його можна втратити за власної волі (тобто заявити про це публічно братам), або втратити визнання за рішенням братів. І перше і друге веде до виключення, або за змістом традиції - до "приспання". Це також зворотній стан. Бо стежки буття не тільки прямі...
Для мене особисто дуже важливими і символічними в масонстві є роздуми над питаннями : "Звідки я прийшов?", "Хто (Що) я є?", "Куди я прямую? (Куди мені йти?)" . І до посвячення і особливо після - пошуки відповідей є працею і гідними вправами для мене. Ясна річь, що питання ці перефразуються і отримують багато "відтінків". Хіба ці питання є "власністю" тільки масонства?
У всякому випадку самі пошуки потребують високої ступені усвідомленності.

Кінечний варіант відповіді на питання "Чому я став масоном?" я для себе ще не склав.